Στο σχολείο με οδική ασφάλεια

Το θέμα της οδικής ασφάλειας των παιδιών, από και προς το σχολείο, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες οδικής ασφάλειας. Ως γονείς οφείλουμε να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού REACTION, Μάριος Σταύρου τόνισε ότι η σωστή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, πέρα από τα άλλα οφέλη, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στην οδική ασφάλεια. Ως γονείς οφείλουμε, να αφιερώσουμε χρόνο, να κάτσουμε και να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τα θέματα της οδικής ασφάλειας από και προς το σχολείο αλλά και γενικότερα. Ας μιλήσουμε και με τους παππούδες/γιαγιάδες που θα έχουν την ευθύνη μεταφορών των παιδιών, να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Την τελευταία πενταετία, έχασαν την ζωή τους στους κυπριακούς δρόμους 9 παιδιά κάτω των 14 ετών. Τα παιδιά μας είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε, οφείλουμε να τα προστατέψουμε, κατέληξε ο Μάριος Σταύρου.

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION παραθέτει πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια των παιδιών από και προς στο σχολείο:

- Εάν το παιδί μεταφέρεται στο σχολείο με το αυτοκίνητο, πρέπει να γίνεται χρήση ενός σωστού παιδικού καθίσματος που να ανταποκρίνεται τόσο στα πρότυπα ασφάλειας όσο και στις ανάγκες του παιδιού. Πρέπει να γίνει έλεγχος σε υφιστάμενα παιδικά καθίσματα ότι είναι προσδεμένα σωστά και τηρούν τα πρότυπα ασφάλειας.

- Επισημαίνουμε στα μεγαλύτερα παιδιά την αναγκαιότητα χρήσης ζώνης ασφάλειας.

- Εάν το παιδί μεταφέρεται στο σχολείο με λεωφορείο, πρέπει να ενημερωθεί για την ασφαλή χρήση του λεωφορείου [πχ. Ασφαλής επιβίβαση και αποβίβαση]. Στην περίπτωση που το παιδί μεταφέρεται με ιδιωτικό λεωφορείο του σχολείου ή της εξωσχολικής δραστηριότητας ο γονέας πρέπει να βεβαιώνεται ότι τηρούνται ΟΛΕΣ οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

- Εάν το παιδί περπατά προς το σχολείο ή χρησιμοποιεί το ποδήλατο του, πρέπει οι γονείς να έχουν διανύσει τη διαδρομή, να βεβαιωθούν για την ασφάλεια της και να συζητήσουν με τα παιδιά τους τυχόν επικίνδυνα σημεία. Ενημερώνουμε τα παιδιά για χρήση πάντα του πεζοδρομίου και των ποδηλατοδρόμων. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα  και να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό ασφαλείας για το ποδήλατο.

- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα απλά και καθημερινά σήματα τροχαίας που πιθανόν να συναντούν και στη διαδρομή προς το σχολείο.

- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ακολουθούν τις υποδείξεις και να σέβονται τους σχολικούς τροχονόμους.

- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον χρυσό κανόνας διασταύρωσης ΣΤΑΜΑΤΩ –AΚΟΥΩ- ΚΟΙΤΑΖΩ – ΔΙΑΣΧΙΖΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. Τονίζουμε την αναγκαιότητα χρήσης της διάβασης πεζών για την ασφάλεια τους.

- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι ο δρόμος δεν είναι χώρος παιχνιδιού ή συζητήσεων με φίλους κτλ.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει να κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου, ακουστικών ή/και άλλων συσκευών που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή τους όταν χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.

 

Μιλούμε απλά και κατανοητά στα παιδιά μας για τους πιθανούς κινδύνους που θα συναντήσουν στο οδικό δίκτυο από και προς το σχολείο τους. Δεν τα φοβίζουμε!

 

Η κάθε διαδρομή στο σχολείο είναι διαφορετική και οφείλουμε ως γονείς να συμβουλεύουμε τα παιδιά ανάλογα με τους κινδύνους και τις προκλήσεις.