70 χρόνια ιστορίας μας οδηγούν στο μέλλον

Κώστας Κώστα Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλειών

Ραγδαία ανάπτυξη, πρωτοπορία, καινοτομία

 

Η ασφαλιστική εταιρεία, «Γενικές Ασφάλειες», κλείνει φέτος 70 χρόνια ζωής. Η αρχή έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1951 όταν η εταιρεία ιδρύθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και την Κτηματική Τράπεζα Κύπρου με την επωνυμία «Γενικαί Ασφάλειαι Κύπρου Λτδ» και με κεφάλαιο £150.000. Σε αυτή την πολύχρονη πορεία, η Εταιρεία ήταν και συνεχίζει να είναι στις ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της ασφάλισης, προσφέροντας μία μεγάλη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των πελατών της.

Για το χθες, το σήμερα και το αύριο μας μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας, Κώστας Κώστα.

-Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Αισθάνομαι υπερηφάνεια αλλά και μεγάλη ευθύνη. Οι Γενικές Ασφάλειες κλείνουν φέτος 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της ασφάλισης. Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια εταιρεία να ξεπερνά προκλήσεις των καιρών, να διατηρεί σταθερές την αποστολή και τις αξίες της, να τιμά την εμπιστοσύνη των πελατών. Οι Γενικές Ασφάλειες τα κατάφεραν. Εδώ και επτά δεκαετίες διατηρούν μια ραγδαία αναπτυξιακή πορεία την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε μέσα από το χρόνο. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω κι εγώ στη συνέχιση και εξέλιξη της έτσι, ώστε οι πελάτες να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από τα όσα τους προσφέρουμε.

-Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή η 70χρονή ιστορία;

Οι Γενικές Ασφάλειες παραμένουν σταθερές στις αξίες τους. Διακρίνονται για το κύρος, την αξιοπιστία και την υπευθυνότητά τους καθώς και για τον επαγγελματισμό ενός έμπειρου, καταρτισμένου και άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που όσο πίσω κι αν ανατρέξει κανείς θα τα εντοπίσει στις χρυσές σελίδες της ιστορίας των Γενικών Ασφαλειών. Χωρίς να επιφέρει στασιμότητα. Ανοίγοντας δρόμο στο αύριο, εκσυγχρονίσαμε και την εταιρική μας ταυτότητα. Αναπτυσσόμαστε και επενδύουμε στην τεχνολογία, στο δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στους ανθρώπους μας. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης αυτής, μια νέα εταιρική ταυτότητα υιοθετήθηκε. Μια ταυτότητα που αναδεικνύει την Εταιρεία περισσότερο από ποτέ. Ταυτόχρονα υπηρετεί την ιστορία της παραμένοντας αισθητικά και ουσιαστικά στην οικογένεια των εταιρειών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Είμαστε μέρος της κοινωνίας

-Τι καθόρισε το DNA της Εταιρείας και ποιο είναι αυτό;

Αυτό που καθόρισαν από το Νοέμβριο του 1951 οι άνθρωποι που έβαλαν τις υπογραφές σε ένα γραφείο του Λονδίνου και που μέχρι σήμερα μας πρεσβεύει. Την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης και της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Κύπρο. Είμαστε μέρος της κοινωνίας. Στο DNA μας, στο DNA ολόκληρου του Συγκροτήματος είναι το να δημιουργούμε σχέσεις ζωής με τους πελάτες μας και να τους στηρίζουμε σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Η ακεραιότητα, η αξιοπιστία και ο επαγγελματισμός μας δεν φθείρονται. Είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και των εργασιών μας. Είναι η κουλτούρα μας και με αυτήν πορευόμαστε στο μέλλον.

Οι σημαντικές στιγμές

-Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Μια αναδρομή στο παρελθόν των Γενικών Ασφαλειών είναι αρκετή για να εντοπίσει κανείς ένδοξες στιγμές στην ιστορία. Σίγουρα η μέρα ίδρυσή της, τον Νοέμβριο του 1951, ακριβώς 70 χρόνια πριν προκαλεί συγκίνηση. Ήταν η αρχή μιας σπουδαίας διαδρομής που σήμερα συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες προσωπικού και πάνω από 100 χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούνται καθημερινά. Σημαντικές στιγμές είναι και η μετάβαση των Γενικών στην ψηφιακή ζωή. Το 1997 τέθηκε σε ισχύ το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης αρχείων και δεδομένων. Την ίδια χρονιά πρωτοτυπήσαμε και με το θεσμό της Τραπεζασφάλισης (Bancassurance). Εξίσου λαμπρό ήταν και το έτος 2000 όταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας κατέγραψαν θεαματική αύξηση. Πρόσθετα, σημαντική πρόοδος είχε καταγραφεί στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Εταιρείας.

-Ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντική απόφαση σε όλη αυτή την 70χρονη πορεία της εταιρείας;

Η κάθε απόφαση που πάρθηκε ήταν σημαντική για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Σε μια πορεία ανάπτυξης και επιτυχίας. Ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης εποχής των Γενικών Ασφαλειών είναι αναμφισβήτητα η ιστοσελίδα μας που καθημερινά επισκέπτονται οι πελάτες. Ακούγεται αυτονόητο σήμερα για τον καταναλωτή να ασφαλίζεται μέσω διαδικτύου. Δεν ήταν πάντα εφικτό. Οι Γενικές Ασφάλειες πάντα ένα βήμα μπροστά και το 2017 κατάφεραν να είναι οι μοναδικές στον Κλάδο που παρείχαν μια τέτοια δυνατότητα.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας

-Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Η υγειονομική κρίση έβαλε φρένο στην ανάπτυξη που με τόσο μόχθο και κόπο πετύχαμε ως Κύπρος μετά τα όσα δύσκολα βίωσε η χώρα. Είμαι όμως αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η χώρα θα βρει ξανά τη δύναμη και το κουράγιο για να επιστρέψει στην κανονικότητα και να δει τους δείκτες της ξανά να ανεβαίνουν. Δεν γνωρίζει κανείς με ακρίβεια ποια θα είναι η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς μερικά χρόνια από τώρα. Αυτό που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι το δυναμικό rebound στη ζήτηση πολλών βιομηχανιών και στο ΑΕΠ των χωρών. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και πιστεύω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Η πανδημία έκανε το επιχειρείν να ξανασκεφτεί τα πάντα. Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας αποτέλεσε ένα σοκ διεθνώς. Έφερε όμως ριζικές αλλαγές. Το βέβαιο είναι πως επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιοποίησης και εξέλιξης των λειτουργικών μοντέλων των εταιρειών. Στις Γενικές Ασφάλειες είχαμε από καιρό αποφασίσει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην τεχνολογία και τους ανθρώπους, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Συνεπώς, προσβλέπω την ακόμη μεγαλύτερη παρουσία των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Οι δουλειές θα διεκπεραιώνονται online ακόμα και κάποιες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς φυσική παρουσία. Βέβαια οι τάσεις μιλούν για έναν συνδυασμό τεχνολογίας και φυσικής παρουσίας. Το Phygital κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πολλά θα αλλάξουν και στον τρόπο εργασίας. Κάποτε το να δουλέψει κανείς από το σπίτι ήταν σπάνιο. Οι συσκέψεις από τον υπολογιστή γίνονταν ελάχιστες φορές. Σήμερα θεωρούμε δεδομένο το ότι οι συζητήσεις μας λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο. Αποκτήσαμε εμπειρία, προσαρμοστήκαμε σε μια διαφορετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Το σημαντικό είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κάθε Εταιρείας να διατηρηθεί και να συνυπάρξει αρμονικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία.

Σημαντικές προκλήσεις

-Είναι επαρκής η τεχνολογική αναβάθμιση στη βιομηχανία σας;

Όχι, γι’ αυτό και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του να εστιάσουμε την προσοχή μας αποκλειστικά και μόνο στην τεχνολογική παράμετρο. Είναι βασικό όχημα που θα οδηγήσει κάθε εταιρεία στο αύριο και που θα αφήσει ικανοποιημένους τους πελάτες της. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες σημαντικές προκλήσεις που ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να διαχειριστεί. Μεταξύ άλλων είναι και ασφάλιση του πολίτη εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Το κόστος που προκαλούν ακραία φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καταστροφικές καταιγίδες και πυρκαγιές είναι τεράστιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατάσταση χρόνο με χρόνο χειροτερεύει καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλο και μεγαλώνουν. Τέτοια φαινόμενα μεταφράζονται σε  εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, διεθνώς, σημαντικό μέρος του οποίου αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την άλλη, έχουμε και σημαντικές νομοθετικές τροποποιήσεις που ανοίγουν την πόρτα σε νέα δεδομένα. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες εναρμονίζουν και ομογενοποιούν την αγορά μας. Το αυξανόμενο κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί πρόκληση σε όλη την Ευρώπη ιδίως για τις μικρές σε μέγεθος ασφαλιστικές εταιρείες. Το κανονιστικό πλαίσιο, όμως, είναι και μια ευκαιρία. Και πρέπει να την αξιοποιήσουμε στην εξέλιξή μας για έναν νέο, πολύ πιο προσωποποιημένο και πολύ πιο ευέλικτο Οργανισμό. Προς την αυτή την κατεύθυνση η εκπαίδευση του προσωπικού μας, στο νέο περιβάλλον, είναι για μας βασική προτεραιότητα και σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ’ αυτήν και τα επόμενα χρόνια. 

Κοινωνική προσφορά

-Πόση σημασία δίνετε ως όμιλος στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Οι Γενικές Ασφάλειες έχουν εντάξει στη φιλοσοφία τους και κάνουν πράξη την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, προσφέροντας στον άνθρωπο και την κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρεία προχώρησε σε αξιέπαινες πρωτοβουλίες, συνεργασίες και συνέργειες με επίκεντρο τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη. Στην πανδημία δεν ήμασταν εκεί μόνο για τους πελάτες μας που αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες μέσα από διευκολύνσεις. Ήμασταν εκεί και για τον επαναπατρισμό ευπαθών ομάδων με χρηματοδότηση πτήσεων. Στηρίξαμε επίσης τους συμπολίτες μας που το καλοκαίρι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από πυρκαγιές με άμεση διευθέτηση απαιτήσεων. Στο πλαίσιο του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου προσφέραμε σύγχρονο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης παντός εδάφους (ATV).

Στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στηρίξαμε επίσης το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας στην Κύπρο, «Οδηγώ με ασφάλεια», σε συνεργασία με το ΜΚΟ Reaction. Πάγιος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες να δώσουν προσοχή στην υπεύθυνη και ασφαλή οδήγηση μέσα από την εκπαίδευση. Εκπαίδευση που ξεκινά από νωρίς. Το πρόγραμμα δράσεων στο οποίο υπερήφανα συνεισφέρουμε εφαρμόζεται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Λύκεια με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στο στρατό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας. Ένα μικρό δείγμα της διάθεσής μας για στενή συνεργασία με την Πολιτεία. Γνωρίζουμε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη πρέπει να μεταφράζεται σε πράξεις και να έχει θετικό αντίκτυπο για τους συνανθρώπους μας.

Οι Γενικές Ασφάλειες και όλο το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου αποδεικνύουμε περίτρανα την κοινωνική μας ευαισθησία και προσφορά. Κομμάτι της συλλογικής συνείδησης του οργανισμού είναι το να αισθανόμαστε υπεύθυνοι. Να ενισχύουμε θεσμούς και ενέργειες για επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας.

 

Δίπλα στον άνθρωπο σαν πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

- Πιστεύετε ότι είναι επαρκής η ασφάλιση στην Κύπρο;

Ο κλάδος μας καταγράφει θετικά αποτελέσματα και παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η πορεία του είναι ανοδική. Ωστόσο, η ασφάλιση δεν είναι επαρκής. Κάνοντας μία σύγκριση με το εξωτερικό θα δει κανείς ότι η χώρα μας ανήκει στα κράτη με τη χαμηλότερη διείσδυση της ασφάλισης, μεταξύ άλλων, σε  ευθύνη εργοδότη και περιουσία.

Στις Γενικές Ασφάλειες λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης. Συχνά προχωρούμε σε συνέργειες με φορείς για να εμπεδώσουμε στο κοινό την ασφαλιστική κουλτούρα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε και είμαστε δίπλα του. Προσφέρουμε μεγάλο φάσμα από ασφαλιστικά σχέδια σε ανταγωνιστικές τιμές και εξαιρετικές υπηρεσίες. Στοχεύουμε στη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν συνεχώς νέες ανάγκες. Είναι γι’ αυτό που έχουμε δημιουργήσει και υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία.

Είμαι χαρούμενος επειδή οι πελάτες μας, μας έχουν εμπιστοσύνη και διαρκώς αναζητούν περισσότερες επιλογές ασφάλισης. Δεν είναι τυχαίο. Η στρατηγική μας που βασίζεται στο τρίπτυχο self-sufficiency, transparency, και personalization διευκολύνει τον πελάτη να «χτίζει» τις ασφαλιστικές λύσεις που του ταιριάζουν, να επικοινωνεί και να ενημερώνεται, να αιτείται αλλαγές και να υποβάλλει αιτήματα, να εκτελεί τροποποιήσεις και πληρωμές, να βρίσκει πληροφορίες και στοιχεία που τον αφορούν, να υποβάλλει απαιτήσεις και να παρακολουθεί δυναμικά την εξέλιξη τους.

-Που εστίασε την προσοχή της η Εταιρεία όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας;

Μα φυσικά στον πελάτη! Βρισκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο, τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία και την κοινωνία σαν πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Μια δυναμική, προοδευτική εταιρεία όπως οι Γενικές Ασφάλειες οφείλει να συνεχίζει να προσφέρει επιδιώκοντας την άριστη εξυπηρέτησή των πελατών της.